Antalya Kaleiçi - Yat Limanı

Antalya Kaleiçi semti antik çağ kalıntıları içeren önemli bir turizm noktasıdır. Bu kalıntılar bölgeyi çevreleyen surlar ve iç limanda yer alan liman mendireğinin bir kısmıdır. Bölgeyi içten ve dıştan saran Surlar, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı devirlerine ait ortak eserdir.
Bölgede surların içinde 3000 kadar ev bulunmaktadır. Binaların karakteristik yapıları Antalya'nın sadece mimari tarihi hakkında fikir vermekle kalmaz, aynı zamanda bölgedeki yaşam tarzını, gelenek ve görenekleri en iyi şekilde yansıtır. Günümüzde önemli bir eğlence merkezi olan bu bölgedeki binalar butik otel, restaurant, bar, kafeterya, pansiyon, alışveriş yerleri, hediyelik eşya dükkanları ve ev olarak kullanılmaktadır.
Tarihi yat limanında falezlere, kıyı şeridine, aşağı Düden Şelalesine ve özel yüzme alanlarına tur düzenleyen tekneler yer almaktadır. Antalyanın muhteşem güzelliklerini deniz yoluyla görmek, keşfetmek zevkli ve eğlenceli bir yolculuk ortaya çıkarmaktadır.
Kaleiçi semtinde yer alan tarihi eserler;
Surların Atatürk Caddesi üstünde yer alan ve restorasyonu yapılmış olan Hadrian Kapısı Antalya’nın en güzel antik eserlerinden birisidir. Bu kapıdan girdikten sonra surlar içinde sizleri Yivli Minare, Keyhüsrev Medresesi, Karatay Medresesi, İskele Camii, Tekeli Mahmut Paşa Camii gibi önemli tarihi eserler karşılayacaktır. Hıdırlık KulesiKesik Minare Camii, Zincirlıran Türbesi, Nigar Hatun Türbesi, İskele Camii diğer önemli tarihi eserlerdir.

Sillyon Antik Kenti

Antalya Serik ilçesine 15 km. uzaklıkta olan Aspendos ve Perge arasında yüksekçe bir tepe üzerinde kurulmuş yerleşim yeridir. Antik kente giderken yolu bulma konusunda sıkıntı çekmezsiniz, tabelaları takip etmek yeterli. Şu an harabe durumundadır. M.S.II. yüzyılda Bergama krallığına bağlı olarak yakın tarihe kadar KARAHİSAR-TEKKE adı ile bu günkü Yanköy Köyü yakınlarında bulunan KOÇHİSAR tepesinde kurulmuştur. Antik devrin en zengin şehirlerinden birisidir.
Sillyon Antik Kentini gezmek isterseniz, direkt caminin karşısında yer alan Silyon Cafeye gidin. Burayı işleten baba oğul sizi en iyi şekilde yönlendirecektir. Aracınızı da kahve önüne bırakabilirsiniz. Buradan hem kent hakkında bilgi hemde yukarı çıkış yolları konusunda bilgi alabilirsiniz. Zor gibi gözükse de üst düzlüğe çıkış ve inişin pratik patikaları mevcut. Silyon Cafeyi işleten insanlar size özel demledikleri demlik çaya çok uygun fiyat istiyorlar.
Silyon Cafeyi önerme sebebimiz antik kentin belli bir girişi yok (2015). Özel bir mülkün bahçesinden zincire bağlı bir köpeğin eşliğinde geçip, kalıntı duvarlar üstünden atlayarak kente giriş yapıyorsunuz.

Antalya Müzesi

Antalya Müzesi, 1922 yılında öğretmen Süleyman Fikri Erten tarafından 1. Dünya savaşından sonra bölgeye gelen işgal güçlerinin yağmasından kurtarılan eserlerin korunması amacıyla kuruldu. İlk olarak Kaleiçi'nde bulunan Alaaddin Cami'de, daha donra Yivli Cami'de yer alan Müze 1972 yılında bugünkü binasına taşındı.
Antalya Müzesi bugün 30.000 metre kareyi kaplayan bir alanda 14 sergi salonu ile heykel ve değişik eserlerin sergilendiği açık hava galerileri ve bahçeden oluşmaktadır. İnsanlık tarihine kesintisiz tanıklık etmiş Anadolu topraklarının en zengin geçmişe sahip köşelerinden biri olan Antalya Bölgesinin sınırları içerisinde yer alan üç antik kültür bölgesi Lykia, Pamphylia ve Pisidia'nın önemli bir bölümü Antalya Müzesi'nin sorumluluk alanını oluşturur.

Güver Uçurumu Kanyonu

Güver Uçurumu Kanyonu Antalya Korkuteli Karayolu üzerinde Döşemealtı İlçesi'nde Düzler Çamı Milli Parkı (Piknik Alanı) sınırları içinde yer alır. Güver Kanyonu yüzey suyunun karstik araziyi aşındırması ile 1 milyon yılda oluşmuş 115 metre yüksekliğinde yaklaşık 2 km uzunluğundadır. Yazın içindeki dere kurudur, su bulunmamaktadır. Antalya şehir merkezine yakın ilginç doğal yapısı ve güzelliği ile ziyaret edenleri etkileyen adrenalin arttıran bir yerdir.
Piknik alanı girişinde seyir terasına 10 metreden fazla yaklaşılmasının teklikeli olduğuna dair bir uyarı levhası bulunmaktadır. Açıklama bu kadar olduğu için seyir terasının kendisinin mi veya bulunduğu yerin mi (toprak kayması açısından) tehlikeli olduğu anlaşılmamaktadr. Piknik alanı yaz döneminde piknik için geçici süre kapalı olduğu için alanın girişinde görevli bulmakta mümkün olmamaktadır. Güver Uçurumu'na giden yol ve uçurumun olduğu bölge hem ıssızlığı hemde piknikçilerin bıraktığı çöpler yüzünden gidenler üzerinde olumsuz etkiler bırakmaktadır. Orman İişetmesinden burası hakkında bilgi ve gerekiyorsa izin aldıktan sonra ziyarete gitmenin daha doğru olacağını düşünüyoruz.
Güver Uçurumu Kanyonu Ulaşım;
Antalya çıkışında Korkuteli sapağından 7 km sonra (Antalya-Korkuteli Karayolu) gelen döner kavşakta (Antalya yönünden geldiğinizde) "Güver Uçurumu" tabelasını göreceksiniz. Bu kavşaktan geri dönerek yan yola girip "Düzler Çamı Milli Parkı" girişinden girmeniz (açıksa)gerekmektedir. Girişten sonra orman içinde toprak bir yoldan yaklaşık 3,5 km gittikten sonra kanyona ulaşıyorsunuz. Güver Uçurumu Kanyonu Antalya şehir merkezine 21 km uzaklıktadır. Antalya-Korkuteli Karayolunda eğer Korkuteli tarafından gelirseniz "Güver Uçurumu" tabelasını o yöne doğru konan bir tabela olmadığı için göremeyebilirsiniz.

Perge Antik Kenti

Antalya şehir merkezinin 17 km. doğusundaki, Aksu sınırları içinde yer alan Perge, sadece bölgenin değil, tüm Anadolu'nun en düzenli Roma dönemi kentlerinden biridir. Mimarisi yanında mermer heykeltıraşlığıyla da ünlüdür.
Antalya Müzesi'nin "Perge Tiyatrosu Salonu" Perge Tiyatrosunda yapılan arkeolojik kazılar sonucunda sahne binasında bulunan heykelleri ve süslemeleri içermektedir.
Yine müzenin "Tanrılar Salonu", "İmparatorlar Salonu" ve "Lahitler Salonu" yine Perge kazılarında bulunan eserlerden oluşmuştur. Bu yüzden Perge Antik Kentini gezdikten sonra dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan Antalya Müzesini muhakkak ziyaret etmek gerekmektedir. Müze ziyaretinden sonra Perge Antik Kentine hayranlığınız artacak tekrar antik kenti ziyaret etmek isteyeceksiniz.

Termessos Antik Kenti

Antalya Korkuteli yolunun 12. km sinde sol tarafta Güllük Dağı Termessos Milli Parkı girişi, sağ tarafta ise Karain Mağarası yolu yer almaktadır. Aynı güzergahtan Antalya'ya dönerseniz dönüş de Güver kanyonu (Güver uçurumu) Tabiat Parkına uğrayabilirsiniz.
Milli Parkın girişinde ücret ödenmektedir. Girişte çok güzel düzenlenmiş piknik alanları yer almaktadır. Ücret ödediğiniz gişeden basılı broşür alabilirsiniz. Burada dilerseniz görevlilerin vereceği detaylı bir yerleşim planının resmini telefonunuzla çekebilirsiniz. Buradan itibaren Milli Park asfalt bir yol ile yaklaşık 9 km Güllük Dağı doruklarına tırmanmak gerekiyor. Yolun sonunda varılan noktada tuvalet, geniş bir otopark alanı (ücretsiz), bilgi tabelaları, görevlilerin bulunduğu bina yer almaktadır. Bu kısımda kaya mezarları ile anıtsal bir yapı yer almaktadır. Bu noktadan sonra taşlı bir patikadan yaklaşık 800 metre tırmanarak şehre ulaşılmaktadır. Yukarıda dinlenirken seyredilecek manzaralar çok çarpıcı. Yukarıda en çok ihtiyaç duyulan şey su oluyor. Lütfen boş pet şişeleriniz geri getiriniz.
Termessos Pisidia bölgesinin "Milyas" olarak anılan güneybatı bölümünde, bugün "Güllük" adını taşıyan Solymos Dağı'nın dorukları arasındaki vadide, Anadolu'nun en eski halklarından Luvi'lerin soyundan gelme Solym'ler tarafından kurulmuş önemli bir antik kenttir. Orman içinde korunan ören yerlerinin en çarpıcılarından biri olup, aynı adı taşıyan Milli Park içinde yer alır. Güllük Dağı (Termessos) Milli Parkı; bitki örtüsü ile bölgenin botanik, içlerinde soyu tükenmekte olanların da bulunduğu pek çok hayvanı barındırma özelliği ile de açık hayvanat bahçesi görünümündedir.

Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı

Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı Antalya'nın Aksu İlçesi sınırları içinde yer alan doğal güzelliği ile ziyaretçilerinin kendine hayran bıraktıran bir yerdir. D685 Antalya-Isparta Devlet Karayolunun üzerinden ulaşılır. Kurşunlu Şelalesi Antalya şehir merkezine 20 km. uzaklıktadır. Özel araç ile yolculuk yaklaşık 25 dakika sürmektedir. Kurşunlu Şelalesine toplu ulaşım araçları ilede ulaşım vardır. Diğer tabiat parkları gibi buraya girişde ücretlidir.
Kurşunlu Şelalesinin bütün çevresini kaplayan patika yol yaklaşık yarım saatlik veya 45 dakikalık bir yürüyüşle gezilebilir. Şelale ziyaretinizde dinlenerek de olsa bu geziyi yapmayı unutmayınız. Dönüşte biraz tırmanış gerekiyor, ama yol üzerinde dinlenme alanları mevcut. Park içinde yer alan gölcüklerde çok sayıda balık yaşamaktadır ve bunlar gezenler tarafından rahatlıkla izlenmektedir. Aynı zamanda park zengin faunası ile dikkat çeker.
Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı içinde yeme içme mekanları, büfe, hediyelik eşya dükkanları, fotoğraf makinesi pili, kitap, harita alabileceğiniz dükkanlar ve tuvalet bulunmaktadır.
Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı yöreye adını veren irili ufaklı şelalelerin bulunması maki formasyonlarının güzel örneklerini içermesi, flora, fauna ve özellikle nilüferli gölüyle olağanüstü bir peyzaj güzelliği sergilemektedir. Kızılçam, Doğu Çınarı, Defne, Yabani Zeytin, Sakız ağacı, Alıç Zakkum başlıca bitki örtüsünü oluşturur. Boz ördek, Yeşilbaş Ördek, Sakarmeke, Saz Tavuğu, Karabatak,İspinoz, Su Çulluğu, Domuz, Tilki, Tavşan, Sansar yörede yaşayan başlıca yaban hayvanlarıdır.

Aşağı Düden Şelalesi

Düden Kıyı Şelâlesi Lâra Plajı yolundadır. Konum olarak havalimanının altında sahilde çok güzel düzenlenmiş yemyeşil Düden Parkı içinde yer alır. Kent merkezinin güneydoğusunda Düden Çayı 40 metre yükseklikteki falezlerden denize dökülür. Antalya’nın simgeleşmiş tabiat güzelliklerindendir.
Park içinde yer alan seyir terasları ziyaretçilere enfes şelale, falez ve Akdeniz manzaraları sunmaktadır. Gezi teknelerinin önemli uğrak noktalarından birisidir. Şelalenin arka kısmında Düden Çayı üzerinde lokanta ve çay bahçeleri yer almaktadır.


Karain Mağarası

Lütfen Dikkat: İnsanlık tarihine ışık tutan böyle bir mağaranın ülkemizde bulunmasının kıymetini hep birlikte bilelim. Ona önce biz bu ülkenin insanları olarak sahip çıkalım, koruyalım, kollayalım. Mağaraya tırmanma merdivenleri boyunca çok sık aralıklarla ve dinlenme alanlarında bu güzel düzenlemeyi yapanlar bol miktarda çöp kutuları koymuşlar. Çöplerimizi gelişi güzel etrafa değil bu kutuların içine atalım. Çevre temizliğine önem verelim. Vermeyenleri uyaralım.
Karain Mağarası Antalya'ya 27 km uzaklıktadır. 1946 yılından beri kazılar yapılmaktadır. Yapılan kazılardan, bölgenin günümüzden 500.000 yıl kadar önce de yerleşim merkezi olarak kullanıldığı sonucuna varılmıştır. Türkiye'nin içinde insan yaşamış en büyük mağarasıdır. Karain Mağarası, Anadolu ve Yakın Doğu tarihi açısından önemli bir paleolitik merkezdir.
Karain'den ele geçirilen Anadolu'da bilinen en eski insan kalıntılarının yanısıra mağarada ortaya çıkarılan taşınabilir sanat ürünleri Anadolu sanatının ilk örnekleridir.
Karain Mağarası'nda yapılan kazılarda ele geçen buluntular, mağara yanındaki yer alan küçük bir müzede ve Antalya Müzesi'nde sergilenmektedir.
Not: Karain Mağarasına ulaşmak için 522 basamaktan oluşan merdivenlerden tırmanmak gerekmektedir.


alıntıdır.

Yorumlar